Artikel 18 februari 2012
Munten en penningen zijn een veelzijdige belegging.
Met munten en penningen kun je als verzamelaar alle kanten uit. Je vindt ze dan ook in alle soorten en formaten terug met als ‘top of the bill’ goudmunten en zilveren munten, met uiteraard een wisselende waarde.
Munten als belegging
De echte verzamelaar weet intussen wat hij wil en gaat op zoek naar exemplaren die hij omwille van hun unieke uitstraling en schoonheid de moeite waard vindt, of hij ziet er een vorm van belegging in met het oog op een grote meerwaarde in de toekomst.
Hoe dan ook blijkt de aankoop en verkoop van munten en penningen, en uiteraard ook van goudstaven en goudbaren goud, werk voor specialisten die je met raad en daad kunnen bijstaan om een verantwoorde aankoop of verkoop te kunnen realiseren.
Het slaan van munten
Munten en penningen zijn van alle tijden. Van zodra de mens handel begon te drijven, zocht hij naar manieren om goederen en diensten met anderen uit te wisselen. Aanvankelijk gebeurde dat eenvoudig met ruilhandel, maar algauw voldeed deze methode niet meer.
Met de ontdekking van het vuur en metalen zoals koper, brons en tin was het ook mogelijk om munten te slaan. De eerste munten hadden weliswaar slechts primitieve ontwerpen, maar het duurde niet lang voor gestandaardiseerde muntstelsels tot stand kwamen die, aanvankelijk nog puur regionaal, werden gehanteerd.
Erepenningen
Ook werden al in de oudheid erepenningen geslagen om bepaalde figuren en geschiedkundige gebeurtenissen te herdenken. Deze munten en penningen uit de oudheid zijn bijzonder zeldzaam en bijgevolg duur, al is de nominale waarde ervan uiteraard verwaarloosbaar. Verzamelaars die dergelijke munten en penningen in hun bezit hebben, kennen de waarde ervan en zullen niet snel overgaan tot de verkoop van deze munten omdat deze prijzen in de toekomst alleen maar zullen stijgen.
Goudmunten en goudstaven
Met de ontdekking van het goud had men ineens een schitterend materiaal ter beschikking om niet alleen goudstaven te gieten maar ook om goudmunten en penningen in goud te slaan.
Goud is een schitterend materiaal in dit verband. Het is een erg duurzaam edelmetaal dat nooit zijn glans verliest, maar toch relatief gemakkelijk te verhitten en omsmelten valt en bijgevolg ideaal is om munten van te slaan. Goudmunten en penningen zijn dan ook ideaal voor wie wil meespelen op het ritme van de golven van aankoop en verkoop. Munten zullen in de loop der geschiedenis steeds verder in waarde stijgen, in ieder geval ver boven hun oorspronkelijke nominale waarde uit. Wie de prijs van het goud van nabij volgt, zal zien dat er weliswaar minder grote schommelingen zijn dan bij aandelen en koersen en dat op lange termijn goud steeds de winnaar is.
Risico spreiden en beroep doen op een vakman
Toch zijn er ook kortstondige periodes dat de goudprijs om allerlei redenen daalt, en dan is het ogenblik aangebroken om je slag te slaan. Om het risico te spreiden kan je dan ook best een evenwichtige portefeuille samenstellen met een mix van gouden munten en puur goud in de vorm van goudbaren. De eeuwige tip voor de belegger blijft: stel een budget voorop en doe steeds beroep op de diensten van een vakman. Ga nooit over één nacht ijs. Investeren in goud doe je niet lichtzinnig, en het moet een verantwoorde keuze zijn gebaseerd op gezond verstand in combinatie met enig Fingerspitzengefühl, de raad van vakmensen en een minimum aan risico’s.