Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (regel 3066 van C:\IIS\VISIONWEB\Dropbox\NumisGoldSilver\includes\bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 113 van C:\IIS\VISIONWEB\Dropbox\NumisGoldSilver\sites\all\modules\ctools\ctools.module).

Wethouder uit Montana wil met goud en zilver betaald worden

Frank Knopers | 23-11-2012

Het verzoek van wethouder Jerry O'Neil uit Montana om zijn salaris te laten betalen in gouden en zilveren munten is onlangs afgewezen. De man, afkomstig uit Columbia Falls, stuurde eerder deze maand een brief waarin hij zijn voorstel kracht bijzette. O'Neil is van mening dat de Amerikaanse dollar op instorten staat, gezien de ernst van de economische crisis en de hoogte van de staatsschuld.

O'Neil zei tegen een journalist van lokale krant het volgende over zijn voorstel om betaald te worden in goud en zilver: "Er kunnen niet oneindig veel dollars bijgedrukt worden voordat ze compleet waardeloos worden". Volgens USA Today is de wethouder een aanhanger van Ron Paul, het voormalig Republikeinse congreslid dat al jaren pleit voor een terugkeer naar geld met 'hard geld'. Hard geld is een omschrijving voor alle vormen van geld met intrinsieke waarde, zoals gouden en zilveren munten en certificaten die inwisselbaar zijn voor edelmetaal. Ron Paul denkt dat veel van de huidige economische problemen niet hadden kunnen ontstaan als Amerika onder een goudstandaard zou opereren.

O'Neil verklaarde tegenover een correspondent van de Huffington Post dat hij door zijn kiezers was overgehaald om het voorstel van betaling in goud en zilver te doen. Tijdens de verkiezingscampagne kreeg O'Neil steeds te horen dat men zich zorgen maakte over de staatschuld van $16 biljoen. "Een aantal van mijn kiezers zei dat de staatsschuld nooit zo groot zou kunnen worden met goudgedekt geld", aldus de wethouder uit Montana. 

O'Neil voelt zich gesteund door artikel 1, sectie 10 van de Amerikaanse grondwet, waarin beschreven is dat geen enkele staat in de VS niets anders mag accepteren dan goud en zilver als betaling voor schulden en belastingen. O'Neil stelt dat hij de grondwet dient te respecteren en daarom betaling moet vragen in gouden en zilveren munten die nog steeds waarde zullen hebben als de Amerikaanse dollar gedumpt wordt.

Wethouder O'Neil zou de eerste zijn binnen zijn staat die vraagt om betaling in gouden of zilveren munten. Normaal gesproken wordt het salaris overgemaakt via een cheque of een bankoverschrijving. Volgens advocaat Jaret Coles, die reageerde op de brief van O'Neil, is er geen enkele grond in de Amerikaanse grondwet of in de staatswet van Montana waarop de staat salarissen zou moeten betalen in gouden en zilveren munten. Hij voegde daaraan toe dat als O'Neil toch een betaling in goud en zilver wil krijgen, hij daarvoor een wetsvoorstel moet indienen.

Utah

In de staat Utah werd eerder een wet aangenomen die burgers in staat stelt te betalen met gouden en zilveren munten. Daarvoor komen alleen de Silver Eagle en de Gold Eagle muntstukken in aanmerking. Men heeft in Utah overigens nog wel het recht om betaling in edelmetaal te weigeren, terwijl dollars niet geweigerd mogen worden. Ook in andere state in de VS is er een minimale aanhang die het gebruik van gouden en zilveren munten in het betalingsverkeer wil legaliseren.

Gouden en zilveren munten onhandig in het betalingsverkeer

Er zijn een aantal serieuze problemen met het gebruik van gouden en zilveren muntstukken in het betalingsverkeer. De oplossing daarvoor hebben we gevonden in geld dat zijn waarde ontleent aan vertrouwen en dat geen intrinsieke waarde meer heeft.

  • Ten eerste wisselt de waarde van het edelmetaal dag tot dag, waardoor er discussie kan ontstaan over de waarde van muntstukken op het moment van de feitelijke transactie. Neemt men de spotprijs van goud of zilver, dan benadeelt dat de persoon die de gouden of zilveren munten aanbiedt als betaling. Men moet dus eerst een prijs overeenkomen die voor zowel de koper als de verkoper interessant is. Dit is onhandig, omdat men hiervoor steeds de actuele goudprijs en zilverprijs bij de hand moet hebben.
  • Ten tweede kan worden aangedragen dat gouden en zilveren munten te waardevol zijn voor gebruik in het betalingsverkeer. Een muntstuk van één troy ounce zilver is op het moment van schrijven ongeveer $37 waard. Gaat men daadwerkelijk betalen met deze munten, dan zal er vrijwel altijd wisselgeld aan te pas moeten komen om de transactie te voltooien. De zilveren en gouden munten kunnen door de hoge (en fluctuerende) waarde moeilijk als wisselgeld aangeboden worden door winkeliers. Het gebruik van grote zilveren muntstukken maakt het betalingsverkeer simpelweg stroperig en omslachtig, dollars zijn veel eenvoudiger voor dat doel. De kans dat zilveren muntstukken van 1 troy ounce daadwerkelijk gaan circuleren is zodanig klein dat men zich af moet vragen wat de toegevoegde waarde is van zilveren munten naast dollars in het betalingsverkeer. Dollars zijn veel makkelijker in gebruik, hebben een 'vaste' (nominale) waarde waarover niet onderhandeld hoeft te worden en kunnen  bovendien ook digitaal makkelijk gebruikt worden om betalingen mee uit te voeren (internetbankieren, pinpassen, creditcards). Zilveren munten zijn simpelweg een inferieur alternatief voor de dollarbiljetten, dollarmunten en digitale dollars op de bankrekening als het gaat om het doen van transacties.
  • Een derde gegeven dat in het nadeel spreekt van het gebruik van Silver Eagle en Gold Eagle muntstukken is dat de munten een hoge zuiverheid hebben en dus relatief kwetsbaar zijn. Winkeliers zullen - als ze de zilveren munten al accepteren - de voorkeur hebben voor hagelnieuwe muntstukken boven oudere exemplaren waar krassen en vlekjes op zitten. Hoe wordt het verschil tussen een muntstuk in goede of slechte conditie beoordeeld door winkeliers en consumenten? Zal de één voor een lagere prijs verhandeld worden dan een ander? Voor dollarmunten en biljetten zal er niet snel discussie ontstaan over de waarde, omdat deze hun waarde uitsluitend ontlenen aan de nominale dollars die erop gedrukt of geslagen is en niet aan (de kwaliteit van) het materiaal zelf. Een beschadigd briefje wordt in vrijwel alle gevallen geaccepteerd en kan indien gewenst bij een bank ingewisseld worden voor een nieuw exemplaar. Een smerige munt of een vies bankbiljet wordt door de meeste mensen geaccepteerd omdat dit geld haar waarde uitsluitend ontleent aan het feit dat ze in een later stadium weer makkelijk ingewisseld kan worden voor goederen en diensten van echte waarde. Dollars en euro's hebben geen intrinsieke waarde en gaan daarom gemakkelijk van hand tot hand.

Drie functies van geld

Het gebruik van zilveren en gouden muntstukken in het betalingsverkeer kent een aantal kleine en grote nadelen die ongedekt fiatgeld niet heeft. Daarom zal de massa de voorkeur hebben voor de euro's en dollars die ze eenvoudig kunnen omzetten in de goederen en diensten die ze nodig hebben. Met zilveren en gouden muntstukken zal dat veel lastiger zijn. Deze edelmetalen zijn weliswaar zeer liquide (er is waarschijnlijk altijd een koper voor te vinden die een goede prijs geeft), ze zijn niet liquide genoeg voor het kopen van de dagelijkse boodschappen.

Terwijl ongedekt fiatgeld in chartale en girale vorm excelleert in de rekenfunctie en de ruilfunctie van geld is het minder goed in het behouden van haar waarde over de langere termijn. Gouden munten met intrinsieke waarde blijken in de praktijk veel minder handig als rekenmiddel en ruilmiddel, maar verslaan het fiatgeld als het aankomt op het behoud van koopkracht over de langere termijn. Gelukkig staat het iedereen vrij om geheel vrijwillig een gedeelte van zijn of haar fiatgeld om te wisselen in goud tegen de prijs van dat moment.

Vanwege dit gegeven kan fysiek goud het papiergeld niet vervangen als betaalmiddel en rekenmiddel en kan papiergeld het goud niet vervangen als spaarmiddel. Het naast elkaar bestaan van fiatgeld en goud en het gebruik van beide in hun beste rol (respectievelijk betaalmidel/rekenmiddel en spaarmiddel) is een theorie die men Freegold noemt.

Nieuws

jan. 02
Opnieuw grote vraag naar gouden munten, woensdag 05 december 2012 om 07u25 De verkopen van American Eagle gouden munten waren in november
jan. 02
Plotse en felle stijging van de vraag naar goud- en zilvermunten, Op December 5, 2012, In Big Picture, Goud, Munten, Slim Beleggen, Zilver, Door Slim Beleggen   De
jan. 02
De standaard : prijsvoorspellingen goud en zilver, 2012 was een overgangsjaar voor goud. Maar de prijzen staan aan de vooravond van een nieuwe,
jan. 02
Wat hebben grote beleggers Warren Buffet en George Soros met goud?, De afgelopen jaren deden grote namen als Warren Buffet en George Soros opmerkelijke uitspraken over
jan. 02
Soros koopt goud en ziet hogere prijzen, Op November 22, 2012, In Beurs, Big Picture, Goud, Slim Beleggen, Door Slim Beleggen De gouden
jan. 02
Wethouder uit Montana wil met goud en zilver betaald worden, Frank Knopers | 23-11-2012 Het verzoek van wethouder Jerry O'Neil uit Montana om zijn salaris te
jan. 02
Brazilie kocht in oktober 17,2 ton goud, Frank Knopers | 23-11-2012   Brazilië heeft in oktober voor de tweede maand op rij goud aan haar
jan. 02
Vier redenen waarom goud de favoriete grondstof van Morgan Stanley voor 2013 is, donderdag 13 december 2012 om 09u02 Hussein Allidina, grondstoffenspecialist, heeft zijn lijstje
jan. 02
Bank of America: Goudprijs eind 2014 naar $2.400 per troy ounce, Frank Knopers | 11-12-2012 Bank of America verwacht dat de goudprijs eind 2014 een niveau zal
jan. 02
Nieuwe bankregels kunnen positief voor goud zijn, Door alle onzekerheid in de wereldwijde economie zijn de politieke leiders op zoek naar manieren om
jan. 02
Willem Middelkoop: goud en zilver breken uit in 2013, Zilver en goud gaan volgend jaar echt uitbreken. Er is een supersterke bodem gevormd. Goud stijgt
jan. 02
Brodsky: Het is tijd om edelmetaal serieus te overwegen, Frank Knopers | 17-12-2012 Op het blog van de website Ritholtz.com verscheen afgelopen week een
jan. 02
US Mint Silver Eagle van 2012 uitverkocht bij US Mint, 18-12-2012 09:49:19 Handelaren die rechtstreeks afnemen bij de US Mint kunnen de laatste weken van
jan. 02
Geef de voorkeur aan zilver boven goud, donderdag 06 december 2012 om 10u53 Beleggers in edelmetalen kijken vooral naar goud, maar volgens
jan. 02
Erdogan: “Goud als nieuwe wereldmunt”, Opmerkelijk nieuws vanuit Turkije. President Erdogan heeft gevraagd bij het IMF waarom het niet
jan. 02
Omgeving Warren Buffett ziet goud stijgen, Op December 6, 2012, In Big Picture, Goud, Slim Beleggen, Door Slim Beleggen   De goudprijs kan
jan. 02
Peak Gold: de cijfers spreken voor zich,   In zijn essay On The Principles Of Population argumenteerde Thomas Malthus dat de grondstoffen
jan. 02
Geen woord over zilver, Geplaatst op 30 november 2012 door Jack Hoogland In dit artikel van afgelopen dinsdag repte ik met
jan. 02
'Goud naar 2,000 dollar', maandag 03 december 2012 Analist Michael Dudas zegt dat goud wel naar de 2,000 dollar kan. Een mooi
jan. 02
Zilverprijs kan nog met factor 5 stijgen!, Op December 5, 2012, In Big Picture, Slim Beleggen, Zilver, Door Slim Beleggen In The Telegraph
jan. 02
Goldman Sachs: koop nu goud, 03-04-2012 09:57:41 De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kwam vorige week met een positief
jan. 02
China kampt met steeds groter wordend tekort aan goud, 18-04-2012 11:21:39 China is sinds 2007 de grootste goudproducent ter wereld, de vraag naar het
jan. 02
Beleggers kopen in augustus 74 keer meer goud dan zilver van de US mint, 11-09-2012 02:42:08 De US Mint heeft in augustus opnieuw relatief veel zilveren munten verkocht.
jan. 02
Belangstelling goud en zilver trekt aan in India en China, 18-09-2012 05:37:39 Na een paar rustige zomermaanden begint de handel in edelmetaal in zowel India
jan. 02
Deutsche Bank: Zilver naar $44 en goud naar $2200 in 2013, 11-10-2012 04:28:25 De grondstoffenafdeling van Deutsche Bank verwacht dat de prijzen van goud en
jan. 02
HSBC en Barclays verwachten stijging goudprijs, 22-10-2012 11:55:50 Beleggers die goud kopen worden gesteund door verschillende centrale banken,
jan. 02
Brazilië en Turkije breiden goudreserve uit, 26-10-2012 12:06:41 Centrale banken blijven netto goud kopen. Zo heeft Brazilië voor het eerst
jan. 02
Indiase centrale bank verbiedt goud kopen met geleend geld, 31-10-2012 04:16:25 De centrale bank van India heeft banken gevraagd om geen leningen te
jan. 02
George Soros zet serieus in op goud en goudmijnen, De laatste tijd is George Soros meermaals in het nieuws gekomen doordat zijn fonds zijn posities in
jan. 02
Rob McEwen: “Zilver knalt naar $ 200, goud richting $ 5.000 in de volgende 4 jaar”, Rob McEwen, CEO van McEwen Mining, was te gast op Bloomberg TV waar hij de vooruitzichten voor de
jan. 02
"Chinese goudvraag stijgt in 2015 naar 1.000 ton", De jaarlijkse vraag naar goud in China zal in 2015 de psychologische grens van 1.000 ton passeren,
jan. 02
Wat vroeger veilig was, is dat nu niet meer, Geplaatst op 16 november 2012 door Jack Hoogland Ik hoop dat u de presentatie van Eric Sprott die
jan. 02
De edelmetalen in munten en penningen, Artikel 27 juli 2012 09:38 Munten en penningen bestaan sinds de mens handel drijft en eretekens
jan. 02
De verhouding tussen de Gouden Standaard en muntstukken, Artikel 16 april 2012 Liefhebbers van muntstukken en gouden munten die zich graag verdiepen in de
jan. 02
Waarde oude munten – waarde muntstukken: hoe bepalen?, De waarde van oude munten is afhankelijk van een aantal factoren. Veel mensen denken bij het
jan. 02
Is muntverzamelen een dure hobby? Een belegging?, Muntverzamelen is helemaal geen dure hobby, het hangt er van af hoe duur U hem zelf wil maken. Het
jan. 02
Wat bepaalt de waarde van munten ?, De waardebepaling van munten is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Leken die over oude
jan. 02
Munten en penningen zijn een veelzijdige belegging, Artikel 18 februari 2012 Munten en penningen zijn een veelzijdige belegging.Met munten en penningen
jan. 02
Zijn gouden munten goed voor uw portemonnee ?, Zijn gouden munten in deze onzekere tijden goed voor uw portemonnee? Onder meer De Tijd vraagt het
jan. 02
De magie van oud goud, Goud heeft altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mens gehad. De eerste primitieve
jan. 02
Investeren in goud is steeds een goede zaak, Investeren in goud blijkt meer dan ooit een aanrader. Wie verstandig wil beleggen, zorgt in zijn
jan. 02
Hou de dagprijs van houd goed in het oog, Wie van plan is te investeren in goud, of het te verkopen, weet uiteraard dat hij de dagprijs van
jan. 02
Invloed goudkoersen, Er zijn veel factoren die invloed hebben op de goudkoers. De reden dat de goudkoersen de laatste
jan. 02
Meer vraag naar gouden munten, De belegger zoekt, bedrogen door lage rentes op het spaarboekje en de schandalen rond aandelen en
jan. 02
Beleggen in gouden munten en goudbaren, Artikel 16 oktober 2012 Beleggen in gouden munten en goudbaren is meer dan ooit het aanraden waard
mei. 11
Waarde van goud : 10 redenen om goud te kopen, Een van de meest stabiele beleggingen is nog steeds investering in goud, een vorm van beleggen die