Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (regel 3066 van C:\IIS\VISIONWEB\Dropbox\NumisGoldSilver\includes\bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 113 van C:\IIS\VISIONWEB\Dropbox\NumisGoldSilver\sites\all\modules\ctools\ctools.module).

Willem Middelkoop: goud en zilver breken uit in 2013

Zilver en goud gaan volgend jaar echt uitbreken. Er is een supersterke bodem gevormd. Goud stijgt in 2013 naar de 2.000 dollar en de zilverprijs gaat minimaal naar de 40 dollar. Vooral ondergewaardeerde edelmetaalbedrijven zijn nu aantrekkelijk.  Ook aandelen zijn kansrijk. Dat zijn de verwachtingen van Willem Middelkoop voor volgend jaar.

Jaarlijks houd ik een interview met Willem Middelkoop, auteur, ondernemer en voormalig beurscommentator op RTL Z.

Hieronder een overzicht van zijn verwachtingen van de afgelopen jaren en wat daadwerkelijk de stand was.  U ziet de hoogste en laagste goudprijs van het jaar. Hetzelfde geldt voor zilver. De stijging in euro’s is genomen ten opzichte van de beginstand van het jaar en de hoogste prijs in euro’s.

Uit de tabel kunt u opmaken dat zijn verwachtingen door de jaren heen redelijk zijn uitgekomen. Zo steeg de goudprijs in 2010 naar $1431 per ounce terwijl hij een stand van 1300 op de borden voorzag. In euro’s verwachtte Willem een toename van 10%. In werkelijkheid steeg de goudprijs in euro’s in dat jaar met 38%.

Vooruitzichten goud en zilver

Al gauw gaat ons gesprek over goud en zilver. Ik werp hem toe dat zijn verwachting van vorig jaar voor de goud-en zilverprijs niet uitgekomen is.

Hij verwachtte een goudprijs boven de 2.000 dollar en een zilverprijs boven de 40 dollar. Waarom is die verwachting niet uitgekomen. Is er sprake van manipulatie? Overigens had hij wel gelijk dat de zilverprijs harder gestegen is dan de goudprijs.

“Goud bevond ten tijde van het vorige interview op een bodem. Die bodem duurt nu al één jaar. Het hoogste punt van zilver was 35 dollar dus dat lag al dichtbij mijn koersdoel. Er zijn ongelooflijke manipulerende krachten in de markt om te voorkomen dat goud en zilver een koopsignaal geven. Elke uitbraak wordt de kop ingedrukt door verkoop van paper gold en paper silver. De CFTC, de Amerikaanse toezichthouder, doet al vier jaar onderzoek naar deze manipulatie.”

Volgens hem is het zeer belangrijk dat te beseffen en hij biedt gratis een hoofdstuk van zijn laatste boek het “Goud en het geheim van geld” aan de lezers van onze site aan getiteld “War on gold”: 201207 War on gold – hst 3 pdf

Hij wijst erop dat de manipulatie van de markten ook niet oneindig kan doorgaan. De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, koopt nu  90% van de staatsobligaties op en heeft net bekend gemaakt per jaar voor 1000 miljard dollar aan extra opkopen te doen de komende jaren. “Dit is de gamechanger. Er is geen weg terug. Een situatie van hyperinflatie is op termijn zeer goed mogelijk. Voor 2020 komt er een punt waarin de Amerikaanse dollar zijn status verliest als reservemunt. Dan wil iedereen in goud maar voor beleggers is het dan al te laat. Vooral voor aandelen die gerelateerd zijn aan edelmetalen.”

Hij vervolgt: “Zilver en goud gaan volgend jaar echt uitbreken. Er is een supersterke bodem gevormd. Goud heeft vorige week de bodem van $1580 succesvol getest. Goud gaat de 1.800 dollar uitnemen en keert terug minimaal naar de oude high. Het zou me niet verbazen als goud weer op 2.000 dollar noteert. De goudprijs zal weer minimaal in 10% in euro’s stijgen.”

Willem verwacht voor zilver een stand van minimaal 40 dollar en een stand van 50 dollar zou hem niet verbazen. Binnen vijf jaar kan het edelmetaal naar 100 dollar. Hij raadt aan om zilverbaren  BTW-vrij te kopen.

Prestaties van beleggingsfonds

Vervolgens gaat ons gesprek over zijn beleggingsfonds, het Commodity Discovery Fund. Dit fonds heeft een nadrukkelijke focus op nieuwe grondstofontdekkingen en belegt daarnaast in fysieke edelmetalen. Ik vraag naar de prestaties dit jaar.

“Het fonds staat dit jaar 7% lager. Gedeeltelijk is het te wijten aan de Canadese tax loss season. Verliezen kun je daar fiscaal compenseren. Dus je moet voor het einde van het jaar verkopen. In een slecht jaar zie je dus de verkoopdruk aan het eind toenemen.”

Er zijn maar weinig mensen die een zo uitgesproken mening hebben als hij. Ook dit jaar bel ik hem op om zijn visie voor het komende jaar te vragen. Willem zegt dat hij het druk heeft gehad met het schrijven van boeken en zijn werk maar dat het nu rustiger is. Voordat ik al een vraag gesteld heb, barst hij enthousiast los. “Er zijn toch veel zaken waar ik gelijk in heb gekregen. Kijk maar naar de huizenprijzen die verder gedaald zijn. “

Niettemin geeft hij toe dat het resultaat heel teleurstellend is en wijst naar de “war on gold” als oorzaak. De beleggers worden volgens hem weggepest. De mijnbouw wordt nu gezien als een riskante sector waardoor zij de handdoek in de ring gooien. Maar hij benadrukt dat de aandelen nu heel laag gewaardeerd zijn. Je kunt dan volgens Willem nog beter in mijnbouwaandelen beleggen dan in fysieke edelmetalen: “Maak gebruik van deze kans”.

Ik vraag hem ook waarom zij de berekeningswijze van het rendement op hun site hebben aangepast.

“Vroeger rapporteerden wij heel conservatief met het netto rendement dus na aftrek van de performance fee. Onze concurrenten laten echter allen het bruto rendement zien zodat dit voor ons optisch slechter uitpakt. Daarom zijn wij overgestapt naar het bruto rendement.”

Op mijn verzoek geeft hij aan dat het netto rendement sinds juli 2008 30,6% (per 30 november 2012) is. Dus als een belegger met 100.000 euro was ingestapt had hij nu 136.000 euro in handen.

Toch stel ik hem de vraag of het niet beter was geweest om alleen in fysiek goud te beleggen door middel van bijvoorbeeld certificaten.

“Het klopt dat in de afgelopen vijf jaar de goudmijnaandelen slechter hebben gepresteerd dan goud. Maar die trend is sinds mei dit jaar aan het veranderen. Goudmijnaandelen vertegenwoordigd door de indices HUI, GDX en GDXj doen  het sindsdien procentueel beter doen dan goud. Het is een trendbreuk van de afgelopen jaren. En ik denk dat er  een punt komt dat beleggen in goudaandelen een hype gaat worden.”

Willem verwacht wel binnen 10 jaar een top die gaat samenvallen met grote veranderingen in het financiële systeem. Het kan een stelsel worden waarbij goud en zilver een belangrijke rol spelen of dat juist de handel in edelmetalen aan banden gelegd gaat worden. In aanloop daarnaar toe zal je een steeds grotere vlucht naar goud en zilver waarnemen. De centrale banken beginnen al met goud te kopen.

Eurocrisis

Ons gesprek gaat verder over de eurocrisis. Ik vraag Willem of het dieptepunt achter de rug is. Zelfverzekerd stelt hij: “Het is precies wat ik vorig jaar had voorzien. De ECB heeft inderdaad de geldpers aangezet en daarmee de angel uit de eurocrisis gehaald. Volgend jaar zullen de begrotingsproblemen van de Verenigde Staten meer op de voorgrond treden.” Hij verwacht dat Spanje om hulp zal vragen en dat Griekenland in de eurozone blijft. De pijn voor de gewone burger wordt wel groter volgens hem.

Huizenprijzen

Zo denkt Willem dat de huizenprijzen nog verder gaan dalen. “Voor hoop mensen is het voordelig te huren. Denk aan de pijn van gedaalde prijzen bij stukgelopen relaties.. De huurprijzen zijn naar beneden gekomen en zijn fors lager dan een aantal jaren geleden.

Portefeuilleverdeling

Dit jaar zijn aandelen flink gestegen. Zo staat de AEX ruim 10% hoger. Ook obligaties zijn gestegen. Waarin kun je het beste beleggen?

Volgens Willem zullen aandelen het heel goed gaan doen de komende jaren. “De AEX is heel schizofreen. Terwijl de economie verslechterd gaan aandelen als een vluchthaven fungeren. Er staat veel geld langs de zijlijn. Vooral aandelen met een goede balans zijn favoriet. Ik verwacht in 2013 een AEX stand niet ver onder de 300, met een range van 300-400 punten.”

Zowel aan kasgeld als obligaties zijn veel risico’s verbonden. Willem: “Monopoliegeld heeft een hogere intrinsieke waarde dan giraal geld”. In staatsobligaties ziet hij een bubbel en deze beginnen levensgevaarlijk te worden. De kans dat je reëel  rendement gaat maken met een 30-jarige staatslening is miniem. En de Zwitserse franc in nu zelfs  aan de euro is vastgeklikt.

“Er blijven  in mijn ogen maar twee veilige havens over: goud en zilver en bedrijven met een goede balans. Zowel de aandelen hierin als de obligaties zijn interessant”.

Hij raadt rijke particulieren aan om 1/3 van het vermogen in cash, 1/3 fysiek goud en zilver en het resterende deel in veilige aandelen te beleggen. Dat zijn volgens hem vooral aandelen die gerelateerd zijn aan edelmetalen.

Olie

De olieprijs is dit jaar per saldo gedaald. Is olie nog steeds een van je favoriete beleggingen?

“Vorig jaar voorspelde ik dat olie boven de $100 zou stijgen, tenzij we in een recessie zouden komen. Dat is in  grote delen van de wereld gebeurt. Ik verwacht dat de olieprijs dik boven de 80 dollar blijft. Alleen als er een wereldwijde depressie uitbreekt kan de prijs dalen tot onder de 50 dollar.”

Willem denkt dat een aanval op Iran goed mogelijk is. Laatst werden namelijk Patriot raketten gestationeerd in Turkije wat een veeg teken is.

“Israël zal bij een eventuele oorlog de aanval beginnen. Iran zal dan terugslaan waarna de Verenigde Staten een verwoestende tik uitdeelt aan Iran. In dat scenario kan de olieprijs zelfs snel boven de 150 dollar stijgen. De kans op een scherpe stijging van de olieprijs is groter dan een flinke zwakte.”

Beleggingstips

Willem Middelkoop is nog steeds fan van New Gold Inc. (10,81, NGD): “Zie je hoe stabiel dat aandeel is? Zelfs in een slecht jaar is er geen geld verloren.”

Hij verwacht nog steeds dat het aandeel minimaal naar de 15 dollar gaat. “We willen aandelen in portefeuille hebben die de potentie hebben om 50%-100% in een jaar te stijgen.

Wat betreft Peregrine Diamonds ($0,40, PGD.TO) is volgens hem de koerszwakte te wijten aan het uitstappen van BHP Billiton als partner. Maar daarvoor in de plaats is de samenwerking met De Beers, een groot diamantbedrijf dat vrijwel een wereldmonopolie op diamanthandel bezit, gekomen. Willem blijft Peregrine Diamonds tippen als een interessant speculatief aandeel. Maar succes kan een aantal jaren op zich laten wachten door het korte exploratieprogramma in het arctische gebied. Willem waarschuwt beleggers niet te enthousiast te worden over dit aandeel. Het kan wel eens drie tot vijf jaar duren voordat de waarde uitkomt.

Daarnaast wil hij twee nieuwe aandelen onder de aandacht brengen: Silver Wheaton ($36,82, SLW). Het koersdoel is $50. Dat betekent een opwaarts potentieel van 40%. Als de zilverprijs stijgt, zal het aandeel sterker opveren. “Als je speculeert met zilveraandelen, doe het dan met Silver Wheaton. Het bedrijf heeft geen last van de stijgende kosten van mijnen omdat ze als royaltybedrijf een vaste prijs voor het zilver betalen. De onderneming is eigenlijk een beleggingsfonds in zilvermijnen. “Het is één van onze grootste posities in ons fonds”.

Sandstorm Gold ( $11,93, SSL.V) is een ander bedrijf dat volgens hem kansrijk is. Ook dit  is een royaltybedrijf, maar dan in goud. De onderneming biedt financieringen aan goudmijnbedrijven en in ruil ontvangt het royaltybedrijf rechten op een deel van de (toekomstige) productie van de gefinancierde goudmijnbedrijven. Hierdoor heeft een royaltybedrijf als  Sandstorm Gold vrijwel geen operationele risico’s .

Persoonlijke noot

Als laatste vraag ik hem of hij nog iets kan aanraden aan de “gewone man”. Willem benadrukt dat je flexibel moet zijn want er komen grote veranderingen aan. Je moet niet te veel bezittingen, schulden of personeel hebben.

“Denk niet dat afgelopen 10-20 jaar niet de norm was. In de toekomst moet je meer zelf doen dan van de overheid verwachten. Denk na wat een normaal en natuurlijk leven is. Al sinds 2007 roep dat je je af moet vragen of  je een echte baan of een franjebaanhebt.

Disclaimer: Zowel Willem Middelkoop als de redactie hebben privé geen belang in de genoemde fondsen. Willem Middelkoop heeft wel een indirect belang via het Commodity Discovery Fund.  Hij heeft een significant deel van zijn vermogen in het fonds geïnvesteerd. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl
Interview gehouden op 11 december 2012

Nieuws

jan. 02
Opnieuw grote vraag naar gouden munten, woensdag 05 december 2012 om 07u25 De verkopen van American Eagle gouden munten waren in november
jan. 02
Plotse en felle stijging van de vraag naar goud- en zilvermunten, Op December 5, 2012, In Big Picture, Goud, Munten, Slim Beleggen, Zilver, Door Slim Beleggen   De
jan. 02
De standaard : prijsvoorspellingen goud en zilver, 2012 was een overgangsjaar voor goud. Maar de prijzen staan aan de vooravond van een nieuwe,
jan. 02
Wat hebben grote beleggers Warren Buffet en George Soros met goud?, De afgelopen jaren deden grote namen als Warren Buffet en George Soros opmerkelijke uitspraken over
jan. 02
Soros koopt goud en ziet hogere prijzen, Op November 22, 2012, In Beurs, Big Picture, Goud, Slim Beleggen, Door Slim Beleggen De gouden
jan. 02
Wethouder uit Montana wil met goud en zilver betaald worden, Frank Knopers | 23-11-2012 Het verzoek van wethouder Jerry O'Neil uit Montana om zijn salaris te
jan. 02
Brazilie kocht in oktober 17,2 ton goud, Frank Knopers | 23-11-2012   Brazilië heeft in oktober voor de tweede maand op rij goud aan haar
jan. 02
Vier redenen waarom goud de favoriete grondstof van Morgan Stanley voor 2013 is, donderdag 13 december 2012 om 09u02 Hussein Allidina, grondstoffenspecialist, heeft zijn lijstje
jan. 02
Bank of America: Goudprijs eind 2014 naar $2.400 per troy ounce, Frank Knopers | 11-12-2012 Bank of America verwacht dat de goudprijs eind 2014 een niveau zal
jan. 02
Nieuwe bankregels kunnen positief voor goud zijn, Door alle onzekerheid in de wereldwijde economie zijn de politieke leiders op zoek naar manieren om
jan. 02
Willem Middelkoop: goud en zilver breken uit in 2013, Zilver en goud gaan volgend jaar echt uitbreken. Er is een supersterke bodem gevormd. Goud stijgt
jan. 02
Brodsky: Het is tijd om edelmetaal serieus te overwegen, Frank Knopers | 17-12-2012 Op het blog van de website Ritholtz.com verscheen afgelopen week een
jan. 02
US Mint Silver Eagle van 2012 uitverkocht bij US Mint, 18-12-2012 09:49:19 Handelaren die rechtstreeks afnemen bij de US Mint kunnen de laatste weken van
jan. 02
Geef de voorkeur aan zilver boven goud, donderdag 06 december 2012 om 10u53 Beleggers in edelmetalen kijken vooral naar goud, maar volgens
jan. 02
Erdogan: “Goud als nieuwe wereldmunt”, Opmerkelijk nieuws vanuit Turkije. President Erdogan heeft gevraagd bij het IMF waarom het niet
jan. 02
Omgeving Warren Buffett ziet goud stijgen, Op December 6, 2012, In Big Picture, Goud, Slim Beleggen, Door Slim Beleggen   De goudprijs kan
jan. 02
Peak Gold: de cijfers spreken voor zich,   In zijn essay On The Principles Of Population argumenteerde Thomas Malthus dat de grondstoffen
jan. 02
Geen woord over zilver, Geplaatst op 30 november 2012 door Jack Hoogland In dit artikel van afgelopen dinsdag repte ik met
jan. 02
'Goud naar 2,000 dollar', maandag 03 december 2012 Analist Michael Dudas zegt dat goud wel naar de 2,000 dollar kan. Een mooi
jan. 02
Zilverprijs kan nog met factor 5 stijgen!, Op December 5, 2012, In Big Picture, Slim Beleggen, Zilver, Door Slim Beleggen In The Telegraph
jan. 02
Goldman Sachs: koop nu goud, 03-04-2012 09:57:41 De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kwam vorige week met een positief
jan. 02
China kampt met steeds groter wordend tekort aan goud, 18-04-2012 11:21:39 China is sinds 2007 de grootste goudproducent ter wereld, de vraag naar het
jan. 02
Beleggers kopen in augustus 74 keer meer goud dan zilver van de US mint, 11-09-2012 02:42:08 De US Mint heeft in augustus opnieuw relatief veel zilveren munten verkocht.
jan. 02
Belangstelling goud en zilver trekt aan in India en China, 18-09-2012 05:37:39 Na een paar rustige zomermaanden begint de handel in edelmetaal in zowel India
jan. 02
Deutsche Bank: Zilver naar $44 en goud naar $2200 in 2013, 11-10-2012 04:28:25 De grondstoffenafdeling van Deutsche Bank verwacht dat de prijzen van goud en
jan. 02
HSBC en Barclays verwachten stijging goudprijs, 22-10-2012 11:55:50 Beleggers die goud kopen worden gesteund door verschillende centrale banken,
jan. 02
Brazilië en Turkije breiden goudreserve uit, 26-10-2012 12:06:41 Centrale banken blijven netto goud kopen. Zo heeft Brazilië voor het eerst
jan. 02
Indiase centrale bank verbiedt goud kopen met geleend geld, 31-10-2012 04:16:25 De centrale bank van India heeft banken gevraagd om geen leningen te
jan. 02
George Soros zet serieus in op goud en goudmijnen, De laatste tijd is George Soros meermaals in het nieuws gekomen doordat zijn fonds zijn posities in
jan. 02
Rob McEwen: “Zilver knalt naar $ 200, goud richting $ 5.000 in de volgende 4 jaar”, Rob McEwen, CEO van McEwen Mining, was te gast op Bloomberg TV waar hij de vooruitzichten voor de
jan. 02
"Chinese goudvraag stijgt in 2015 naar 1.000 ton", De jaarlijkse vraag naar goud in China zal in 2015 de psychologische grens van 1.000 ton passeren,
jan. 02
Wat vroeger veilig was, is dat nu niet meer, Geplaatst op 16 november 2012 door Jack Hoogland Ik hoop dat u de presentatie van Eric Sprott die
jan. 02
De edelmetalen in munten en penningen, Artikel 27 juli 2012 09:38 Munten en penningen bestaan sinds de mens handel drijft en eretekens
jan. 02
De verhouding tussen de Gouden Standaard en muntstukken, Artikel 16 april 2012 Liefhebbers van muntstukken en gouden munten die zich graag verdiepen in de
jan. 02
Waarde oude munten – waarde muntstukken: hoe bepalen?, De waarde van oude munten is afhankelijk van een aantal factoren. Veel mensen denken bij het
jan. 02
Is muntverzamelen een dure hobby? Een belegging?, Muntverzamelen is helemaal geen dure hobby, het hangt er van af hoe duur U hem zelf wil maken. Het
jan. 02
Wat bepaalt de waarde van munten ?, De waardebepaling van munten is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Leken die over oude
jan. 02
Munten en penningen zijn een veelzijdige belegging, Artikel 18 februari 2012 Munten en penningen zijn een veelzijdige belegging.Met munten en penningen
jan. 02
Zijn gouden munten goed voor uw portemonnee ?, Zijn gouden munten in deze onzekere tijden goed voor uw portemonnee? Onder meer De Tijd vraagt het
jan. 02
De magie van oud goud, Goud heeft altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mens gehad. De eerste primitieve
jan. 02
Investeren in goud is steeds een goede zaak, Investeren in goud blijkt meer dan ooit een aanrader. Wie verstandig wil beleggen, zorgt in zijn
jan. 02
Hou de dagprijs van houd goed in het oog, Wie van plan is te investeren in goud, of het te verkopen, weet uiteraard dat hij de dagprijs van
jan. 02
Invloed goudkoersen, Er zijn veel factoren die invloed hebben op de goudkoers. De reden dat de goudkoersen de laatste
jan. 02
Meer vraag naar gouden munten, De belegger zoekt, bedrogen door lage rentes op het spaarboekje en de schandalen rond aandelen en
jan. 02
Beleggen in gouden munten en goudbaren, Artikel 16 oktober 2012 Beleggen in gouden munten en goudbaren is meer dan ooit het aanraden waard
mei. 11
Waarde van goud : 10 redenen om goud te kopen, Een van de meest stabiele beleggingen is nog steeds investering in goud, een vorm van beleggen die