Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van C:\IIS\VISIONWEB\Dropbox\NumisGoldSilver\includes\menu.inc).

Prijsevoluties Numismatische Munten

 

ONDERZOEK EN ANALYSE

In deze pagina vindt u prijsevoluties van Amerikaanse Numismatische Gouden & Zilveren munten. De evoluties van gouden en zilveren numismatische munten in andere landen liggen in dezelfde lijn voor zover deze bekend en verifieerbaar zijn. Amerika is echter reeds sinds de jaren 1950 munten aan het verzamelen en heeft hierdoor een uitgebreidere data wat betreft waarde evoluties, verkoop- en aankooprijzen gedurende decennia. Verder is het reeds sinds 1792 dat de dollar wordt gebruikt als munteenheid door de Verenigde Staten en enkele andere landen, die deze munt overgenomen hebben. Daarnaast geldt sinds de 2de wereldoorlog de dollar als internationale anker-valuta. Zo worden vandaag de dag de olie en goudprijzen in de internationale handel in dollars uitgedrukt.

Deze elementen bepalen dat we ons een veel accurater beeld kunnen vormen van de waarde-evoluties van Numismatische munten, komende uit de Verenigde Staten, in tegenstelling met munten komende uit Europa of andere contreien.
De Euro werd bijvoorbeeld pas sinds 2002 als munteenheid in Europa ingevoerd. Voordien had ieder Europees land zijn eigen munt, welke ook allemaal zeker hun Numismatische waarde en waardestijging hebben. Met de tabellen en prijsevoluties die u vindt in deze bladzijde hebben we enkel Amerikaanse munten genomen omdat we hiermee sneller en makkelijker een groter en breder overzicht kunnen maken.

U zal in onderstaande tabellen muntprijzen vinden verspreid over verschillende jaren uit het verleden, berekend naar het heden.

Het primaire doel van de muntwaarde tabellen

Het primaire doel van de muntwaarde tabellen is, een zicht te krijgen op de historische waarde trends van verschillende individuele Numismatische Amerikaanse munten in de afgelopen halve eeuw. U kan bekijken welke munten eventueel de beste kansen maken op een solide toekomstige groei, en welke munten een zwakkere verwachte solide groei vertonen om te overwegen deze te weren uit een eventuele verzameling. Hierbij wordt zeker niet bedoeld dat u Numismatische munten steeds dient te bekijken vanuit een mogelijke rendementsgroei, maar als je geniet van Numismatiek en u bent van plan om een aantal aankopen te doen of zelfs een privé verzameling aan te leggen, waarom dan geen selecties maken die voorbestemd zijn om in waarde te stijgen na verloop van tijd? Door de verschillende waarde trends te bekijken over een periode van vele jaren, met bewezen "track records", kan u verstandige beslissingen nemen op het vlak van aankoop. Ons advies is: Zoek naar munten met de meest indrukwekkende groeicijfers gedurende lange periodes. Dit zijn de munten die hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst de meest gunstige waarde evoluties zullen hebben. Dus, ook in de wereld van munten kennen we het verhaal van blue chips.

Peildata

De muntwaarde tabellen zijn opgemaakt aan een samengesteld jaarlijks rendementspercentage. Dit is de typische universele maatstaf om een beleggingsrendement te bepalen in de wereld van beleggingsinstrumenten.
De peildata die we gebruiken in onze tabellen zijn vanaf 1950 tot heden, vanaf 1980 tot heden, vanaf 1995 tot heden en vanaf 2003 tot het heden. Waarom werden deze jaren gekozen ?

1950:

Meer dan 60 jaar geleden, waren zelfs de meeste verzamelmunten nog niet begonnen aan hun waardestijging door verzamelwaarde, omdat er ook nog niet echt sprake was van een verzamelwaarde. Maar, het is wel zo, dat rond die tijd het verzamelen van munten aanzienlijk aan populariteit won in de Verenigde Staten.  Daarom wordt als eerste peildata 1950 genomen, want dit is het meeste juiste uitgangspunt om een eerste rendementsbepaling neer te zetten. Wanneer je numismatische munten uit een ouder verleden vergelijkt met de verzamelmunten uit de huidige tijd, zal je als goed verzamelaar vaststellen dat de “jongere broeders” steeds geklopt worden in waarde evoluties door hun “oudere broeders”, en dit zal zo ook altijd blijven.

1980:

De enorme stijgingen van de edelmetaalwaarden in de jaren 1979-1980 hebben er ook voor gezorgd dat er een enorme waarde explosie binnen de wereld van Gouden & Zilveren munten plaats vond. In de winter van 1980 bevonden de prijzen zich op een ongekend historisch hoog niveau. Als je bekijkt dat de goudwaarde in 2012 schommelt op $1.500 a $1.750 /oz en je rekent deze prijs terug naar 1980, rekeninghoudende met de inflatie, zijn we nog steeds niet aan het record van destijds. Dus een waarde bepaling vanuit die tijd naar het heden, geeft u een realistische prijsontwikkeling. Het heeft geen zin uw munten of waarden van vandaag te vergelijken met prijzen uit het verleden, wanneer deze op een dieptepunt stonden. Hiermee maak je jezelf misschien vandaag blij, maar dat is ook alles. Als je echter een vergelijkingspunt durft nemen uit het verleden, op een moment dat de prijzen historisch hoog stonden, dan zal u niet zo snel voor verrassingen komen te staan.

1995:

In 1995 zijn munten terug uit een ernstige inzinking geklommen, die heeft aangehouden gedurende meerdere jaren. Sinds 1995 zijn we echter getuige geweest van een gestage, zo niet spectaculaire stijging van de waarden van numismatische munten.  Het is ook vanaf die tijd dat de waarden en prijzen internationaal worden ondersteund door een aantal sterke fundamenten.  Munten die hun waarde goed behouden hebben sinds 1995, zijn de stukken die  waarschijnlijk in de toekomst ook steeds hun waarde zullen blijven behouden en tevens gunstig verder evolueren in prijs. 

2000-2004

Met de komst in Amerika van het “50 State Quarters Program” in 1999, steeg het aantal actieve muntenverzamelaars.  Plotseling werden mensen die eerder geen interesse hadden in het verzamelen van munten geïnteresseerd in deze boeiende wereld. Ze ontdekten de sensatie van het bezitten van verzamelmunten uit een vroeger tijdperk. Door het toenemen van het aantal “nieuwe” kopers op de markt, zijn de muntprijzen opnieuw sterk gestegen sinds het jaar 2000. Tevens heeft dit met zich meegebracht dat er echt doorgedreven onderzoek, vergelijkingen en berekeningen plaats vonden, om de “meest” waardevolle munten te vinden, waardoor er sinds die tijd veel meer en beter "appels met appels" vergeleken worden. Ontwikkelingen bijhouden en bestuderen sinds 2000 tot 2004 is ook interessant. Want in die periode, maakte het internet het steeds gemakkelijker om kopers en verkopers bij elkaar te brengen. Munten die sterk in waarde zijn gestegen tijdens een periode met veel meer en betere waardemeters, zijn bestemd voor een stabiele verdere groei. En als laatste en misschien wel één van de belangrijkste waarnemingen is dat, de wereldwijde economische neergang, die begonnen is in het najaar van 2008, geen negatieve weerslag heeft gehad op de waardeontwikkelingen van Numismatische gouden en zilveren munten. Integendeel, de prijzen zijn stabiel gebleven en/of zelfs gestegen, omdat beleggers vluchten naar de veiligheid van de edele metalen, zelfs binnen de Numismatiek.